15.3. Brugen af SuSE

SuSE 8.2 standard installationen indeholder KDE, openoffice, postfix, div. spil og naturligvis SuSEs glimrende konfigurationsværktøj YaST. Der er en del programmer jeg savner i standard installationen, bl.a. mozilla, locate, ImageMacick og ncftp. Disse må formodes at være med hvis man vælger fuld installation. Det er let nok at installere dem med YaST efterhånden som man opdager, hvilke programmer man savner. Som ftp-server medfølger vsftp, som dog heller ikke er med i standardinstallationen. SuSE bruger reiserfs.

Hvis man ellers har valgt rigtigt under installationen, så keyboard indstillinger m.m. virker som det skal, og SuSE har fundet ens hardware, er det lige til at gå i gang med at bruge. Konfigurationsfilerne ligger nogenlunde hvor en Linuxbruger vil forvente at finde dem, men ofte er det bedre at benytte YaST da man så er sikker på at filerne bliver behandlet korrekt, når man en anden gang vil at lave ændringer via YaST. Den kan den vist godt finde på at overskrive ændringer man selv har lavet, hvis man kører YaST bagefter.

SuSE er meget grafisk orienteret med grafisk opstartsbillede, grafisk billede når man lukker ned, og framebuffer konsol og virtual consoles. Der er ikke meget "rigtig" tekstmode at finde. Man kan dog få lov at se beskederne når SuSE lukker ned, ved at trykke F2.

Oversættelsen af Yast til dansk lider dog en del under en konsekvent mangel på logik i hvilke bogstaver man skal anvende som genvejstaster. Det burde være muligt fx. altid at bruge teksten OK med "O" som genvej på den knap der fører videre, uanset om videre betyder næste skærm eller afslut forløbet. Her virker det meget irriterende at skulle finde frem til genvejen i forskellige ord som OK, Næste, Fortsæt og lignende. End ikke samme ord har konsekvent samme bogstav som genvejstast.