15.4. Installation af ekstra programmel

SuSE bruger, ligesom Red Hat og Mandrake, RPM pakkesystemet. Det er således muligt at installere pakker med rpm-kommandoerne, f.eks.


rpm -i fil.rpm
Se "man rpm" for mere information.

Langt nemmere er det dog at bruge SuSE's YaST-system til at installere nye pakker med. YaST findes både som X-program og som ncurses-program der kan køre i et terminal- eller konsolvindue. YaST kan selv finde ud af pakkeafhængigheder. Man kan kalde YaST2 med kommandoen yast2 --install pakename, så kommer YaST GUI'et op med pakken tilvalgt. Der ser ikke rigtig ud til at være nogen batch mode så det kan scriptes. Desuden kommer SuSE 8.2 tilsyneladende med et indbygget pakkeafhængighedsproblem: Openoffice afhænger af jre1.3, som ikke er til rådighed. Enten må man tage hånd om dette eller klikke "Ignore" hvergang men vil installere nye pakker

Figur 15-2. SuSEs konfigurationsværktøj YaST, her softwareinstallation

Konfigurationsfilerne er placeret efter seneste standard. Yast har dog sit eget sæt af filer, som bruges til de løbende ændringer der laves med Yast. Har du selv været inde og ændre direkte i en konfigurationsfil, vil din udgave bliver gemt som en backup, hvorefter Yast erstatter den med sin egen version baseret på de valg du har foretaget i Yast. Med andre ord, du bør bruge Yast til at lave de ændringer du ønsker.

Apt til SuSE findes på http://linux01.gwdg.de/apt4rpm/. Apt virker kun hvis pakkeafhængigheder (eng. dependencies) er opfyldt. Som sagt er der fra starten et problem: Openoffice (som er installeret) afhænger jre1.3. Apt kan fixe dette ved at afinstallere openoffice, hvis man kører apt-get -f install kommandoen. Alternativt kan man prøve at installere jre fra Sun og se om det hjælper.

Der er også noget der hedder fou4s (Fast OnlineUpdate for SuSE) som kan downloades på http://fou4s.gaugusch.at/, som kan lave noget auto-opdatering. Det ser dog ikke helt så avanceret ud som apt, og har tilsyneladende problemer med selv at løse pakkeafhængigheder.

SuSE brugere vil dog nok i praksis anvende YAST fremfor apt og fou4s.