20.3. Brugen af Tomsrtbt

Man booter fra disketten. I starten viser Tomsrtbt en stor og en lille pingvin i ascii art, hvorunder der står hhv. "Other distributions" og "Tomsrtbt".


    #####
    #######
    ##O#O##
    #VVVVV#
   ## VVV ##
  #     ##
  #      ##
  #      ###     .~.
 QQ#      ##Q     /V\
QQQQQQ#    #QQQQQQ   // \\
QQQQQQQ#   #QQQQQQQ   /(  )\
 QQQQQ#######QQQQQ     ^`~'^

 Other distributions    tomsrtbt

Dette er for at illustrere at Tomsrtbt er lille, det er ikke fordi man kan vælge en option der hedder "Other distributions".

Undervejs kan man vælge video modes og keyboard type. Så logger man ind som root, default passwordet står på skærmen. Der er 4 virtuelle konsoller.

Der er rimelig mange systemværktøjer med, taget i betragtning at det kun fylder en enkelt lille diskette. Til gengæld er der ret få drivere. Af systemværktøjer kan bl.a nævnes badblocks, e2fsck, insmod, lsmod, traceroute, nslookup, dhcpcd, wget, nc og enddog httpd. Der er desuden telnet og telnetd, men ingen ssh. Som shell er valgt sh. Ash er også med, men ingen af dem har tab completion som i bash. Dette er temmelig irriterende, men der er trods alt command history, så man kan trykke pil op og få tidligere udførte kommandoer frem igen. Der er også man-sider med på disketten. Man kan downloade add-on pakker på http://www.tux.org/pub/distributions/tinylinux/tomsrtbt/add-ons/programs/, disse kan f.eks, lægges på en diskette nummer to. Der er mange af de moduler jeg savner, men ikke så mange programmer, f.eks. er der heller ingen ssh at finde her. Det er naturligvis også muligt at kompilere programmer til tomsrtbt selv. Se under Afsnit 20.3.1, hvordan man lægger ændringer ind.

Tomsrtbt kører pt. kerne 2.2.20 med ext3. Reiserfs er ikke understøttet, hvilket gør det lidt meningsløst at bruge tomsrtbt som rescue diskette for systemer, der benytter dette. Det er muligt at downloade en 2.4 kerne inde på deres wikiwiki under "Contributed Things".

20.3.1. Tilpasning af Tomsrtbt

Hvis man vil lave sin egen tilpassede udgave af tomsrtbt, starter man med at lægge den på harddisken og pakke den ud med tar, som beskrevet ved installationen. Det skal være på et filsystem tomsrtbt kan læse (jeg har kun prøvet med ext3, det virker i hvert fald). Download også de programmer eller moduler du vil lægge ind, og læg dem på samme harddisk partition.

Nu bootes fra tomsrtbt, og man mounter den harddisk partition man lagde toms på, f.eks: mount -t ext3 /dev/hda2 /mnt. Derefter går man ned i det directory hvor man har udpakket tomsrtbt, f.eks. cd /mnt/tomsrtbt-2.0.103. I resten af dette afsnit er vi nede i dette katalog.

Nu udpakkes filen tomsrtbt.raw med kommandoen


./unpack.s tomsrtbt.raw
Der er nu kommet et katalog der hedder tomsrtbt-2.0.103.unpacked. Gå ned i det. Der ligger to kataloger: 1 og 2. I 1 ligger opstartsfiler og kerne, i 2 ligger filsystemet med programmer, f.eks. /bin/ /etc/ /lib osv. De konfigurationsfiler man kan ændre i er rc.custom.gz og settings.s. Udpak filen rc.custom.gz med gunzip rc.custom.gz hvis du ønsker at ændre i den. I De to filer kan man ændre hvordan tomsrtbt booter, f.eks. kan man kode ind hvilket keyboard man vil have, og slette de linier hvor den kommer ud og spørger. Men skulle kunne skifte passwordet i settings.s, men jeg har ikke lige fået det til at virke. Under 2 kan man så lægge de moduler eller programmer ind, man har downloaded. Det kan godt være nødvendigt at slette nogle andre programmer i stedet, ellers fylder det mere end der kan være på disketten.

Når man er færdig med sine ændringer, bygger man diskette imaget. Husk først at pakke 1/rc.custom hvis du har pakket den ud tidligere: gzip custom.rc. Stil dig i tomsrtbt-2.0.103.unpacked kataloget (der hvor 1 og 2 katalogerne ligger). Kør


../buildit.s
Nu bygger den et nyt image. Der er lavet et katalog der hedder tomsrtbt-tomsrtbt-2.0.104. Gå ned i dette katalog. Indsæt en ny tom floppy i diskettedrevet, og kør

./install.s
for at installere den nye tomsrtbt på disketten. Se i øvrigt FAQ'en, del 7.