5.2. Skrivebordet

Du får hurtigt brug for at ændre dit skrivebord, så det passer til dine ønsker. Indstillingerne forsvinder dog, når du slukker for maskinen medmindre du har oprettet en permanent hjemmemappe. Hvordan dette gøres beskrives på senere.

For at indstille skrivebordet kan du gøre følgende:

  1. Generel opsætning:

    Klik K->Opsætning->Guide til opsætning af skrivebordet. Dette vil guide dig igennem en simpel procedure for opsætning af skrivebordet.

  2. Indstilling af programpanelet - den nederste bjælke med mest anvendte programmer:

    Højreklik->K->PanelMenu. Her kan du sætte justere knapperne, så de passer dig.

5.2.1. Stifinder

Til at finde rundt i filerne på harddisken findes Konqueror. Konqueror startes ved at klikke på huset i panelet i bunden af skrivebordet.

Figur 5-6. DappixStifinder

Du åbner på den måde hjemmemappen /home/knoppix. Her skal du kun gemme filer, hvis du har oprettet en permanent hjemmemappe, som beskrives senere. Ellers findes de ikke næste gang, du starter Dappix.

Hvis du vil tilgå filer på en harddisk, kan du blot klikke på harddisk ikonet på skrivebordet som før beskrevet.

Hvis du vil tilgå filer på en anden maskine i din arbejdsgruppe, så skriv smb:/ i sted-feltet og klik dig frem. Brug eventuelt brugernavn og adgangskode, hvis der spørges herom.

Omdøbning, flytning og kopiering af filer foregår på samme måde som i Windows Stifinder: Højreklik på filen og vælg det du vil foretage dig med filen eller mappen.

Træk-og-slip, CTRL-C (kopiér) og CTRL-V (indsæt) virker også, som man er vant til fra Microsoft Windows®.

5.2.2. Tekstbehandling

Der er tre kontorpakker på Dappix: OpenOffice.org, Koffice og AbiWord. Du finder kontorprogrammerne under K->Kontorprogrammer.

Her er OpenOffice.org nok den mest populære, men de tre systemer har hver deres fordele.

Figur 5-7. Tekstbehandling med OpenOffice.org

Tekstbehandleren OpenOffice.org Writer kan læse og skrive Microsoft Word®-filer og har stavekontrol til dansk, engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk, norsk og svensk. Det vil for eksempel sige, at du får understreget dine "foklert stauede or såm du ser" på dette billede.

5.2.3. Regneark

Dappix indeholder også flere dansk-sprogede regnearksprogrammer: OpenOffice.org Calc, Kspread og Gnumeric.

Hvis du kender f.eks. Microsoft Excel® vil du se, at disse gratis løsninger er lige så lettilgængelige og brugervenlige.

Her kan du for eksempel opstille dit IT-budget med OpenOffice.org Calc.

Figur 5-8. Regneark med OpenOffice.org

5.2.4. Internet

Hvis du sidder i et lokalnetværk, så hopper Dappix måske automatisk på nettet! Ellers findes netværksopsætning under K->KNOPPIX->Network/Internet.

Når du så er på, har du den dansksprogede internetbrowser Mozilla ved M-ikonet i programpanelet og den anden browser Konqueror ved siden af med globus-ikonet.

Her ser du hjemmesiden for Linux-brugergruppen Skåne Sjælland Linux User Groups i Mozilla.

Figur 5-9. Internet surfing med Dappix

5.2.5. Elektronisk post

E-post kan nemt tilgås med K->Internet->KMail eller med Mozillas e-postklient. Der findes rigeligt med råd om både internet og opsætning af e-post i bogen "Friheden til at vælge", som findes på Dappix-cd'en. file:///usr/share/doc/linuxbog-alle-html/html/email-med-kmail.html#kmail-til-kde

Her ser du KMail i brug.

Figur 5-10. KMail

5.2.6. Kalender

Skal du bruge en avanceret elektronisk kalender, som du eventuelt deler over lokalnettet med andre, har du KOrganizer under K->Kontorprogrammer->Utilities.

KOrganizer kan holde styr på alle dine gøremål og dine aftaler.

Figur 5-11. Kalender med KOrganizer

5.2.7. Undervisningsprogrammer

Man finder en del spil og undervisningsprogrammer på Dappix - her nævnes nogle af de vigtigste:

5.2.8. Programmet til billeder

5.2.9. Printeropsætning

Du har sikkert brug for udskrive til en printer fra din pc. Men først skal den sættes op med K->KNOPPIX->Configure->Configure Printers.

Her klikkes blot på Tilføj Printer og du ledes gennem opsætningen. Dette kræver en permanent hjemmemappe for at gemme opsætningen til næste gang du bruger Dappix. Hvordan dette gøres forklares senere i artiklen.

5.2.10. Andre programmer

Her nævnes blot et fåtal af resten af de programmer, som endnu ikke er beskrevet i denne korte introduktion, men som absolut bør prøves.