9.4. Kerneparametre

Når din computer starter med LILO, holdes der typisk en pause. Pausen kan bruges til at vælge en anden kerne end standardkernen. Men den kan også bruges til at indtaste ekstra tilvalg til kernen. Et ofte brugt tilvalg er »single«, der får Linux til at starte i enkeltbrugertilstand. Det er praktisk til systemvedligeholdelse, hvor man ikke vil have programmer kørende i baggrunden. Med nogle opsætninger er det også en praktisk måde at komme til at rette adgangskoden på systemadministratorkontoen (root), hvis man skulle have glemt den. Det ser sådan ud:

boot: linux single

Flere parametre angives med et mellemrum imellem:

boot: linux single debug

Disse parametre kan også indsættes permanent i filen /etc/lilo.conf så de altid er med og man ikke skal taste dem ind hver gang computeren starter. Fra eksemplet om LILO i Afsnit 9.2 er der tilføjet to parametre med linjen append="max_loop=128 quiet":

...
image=/boot/bzImage
    label=linux
    root=/dev/hda3
    read-only
    restricted 
    password=HEMLIPASSWORD
    append="max_loop=128 quiet"
...

Der er mange parametre og de fleste af dem har til formål at give en bestemt type hardware, f.eks. en harddisk, nogle ekstra parametre om I/O eller interrupt. Her er en liste af nogle af de mere generelle parametre som kan skrives enten på boot-prompten eller i lilo.conf i append-linjen.

Den fulde liste af kerneparametre kan findes på din harddisk: /usr/src/linux/Documentation/kernel-parameters.txt

Der er meget mere om Linux kernen i bogen "Linux - Friheden til systemadministration", der kan findes på www.linuxbog.dk.