6.6. Swapfiler

Swapfiler er nu til dags et godt alternativ til swappartitioner. Den største fordel er at det er nemt at tilføje (og fjerne) swapplads efter behov. Tidligere har hastighed været et argument for at bruge swappartitioner fremfor swapfiler. I dag er harddiske så hurtige at der ikke er nogen reel forskel. Det største problem man i dag støder på er installationsprogrammer, der typisk ikke understøtter brugen af swapfiler, og nogen gange insisterer på at man laver en swappartition.

For at lave en swapfil skal man starte med at lave en fil af den ønskede størrelse, indholdet er ligegyldigt. En nem måde at lave filen på er med dd if=/dev/zero of=/swap bs=16384 count=16384 der vil lave filen /swap på 128MiB.

For at mindske sandsynligheden for at man kommer til at bruge en betydningsfuld fil til swap, kræver kernen at swapfiler har en signatur. Sådan en kan vi give vores fil fra før med kommandoen mkswap /swap.

Nu hvor vores swapfil er klar til brug, kan vi fortælle kernen at den må bruge filen som swap. Det gøres med kommandoen swapon /swap. Hvis du er sikker på at en swapfil ikke er i brug - eller hvis du har flere at de andre kan dække behovet - (tjek med free), kan du bede kernen om at holde op med at bruge filen som swap med kommandoen swapoff /swap.

For at få brugt swapfilen efter hver genstart, skal du tilføje følgende linje til /etc/fstab:

/swap       none      swap  sw               0 0

Hvis din distribution insisterede på at lave en swappartition kan du ved at fjerne den tilhørende linje i /etc/fstab, få kernen til at lade være med at bruge den for fremtiden (brug swapoff for at få kernen til at holde op med at bruge den med det samme).